Wat is (zelf)compassie?

Van mindfulness naar heartfulness. Compassie (of mededogen) is een algemeen menselijke eigenschap die in aanleg bij iedereen aanwezig is maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei kan komen.

Gelukkig kan iedereen leren compassie in zichzelf te (h)erkennen, te ontwikkelen en te verdiepen. Dat is het doel van de (zelf)compassietraining.
Beoefening van zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met jezelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe. Compassie vraagt moed en ruimhartigheid, anders dan medelijden wat vaak gepaard gaat met angst en sentimentaliteit.

Training

Deze compassietraining biedt je een vervolgtraject wanneer je ondervindt dat mindfulnessbeoefening je goed doet, maar je ook moeite ervaart die in je leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen, kan deze compassietraining je een vervolgtraject bieden. Ook als je makkelijk in (zelf)kritiek en (zelf)verwijt terecht komt, gevoelens hebt van schuld en schaamte of je hebt chronische gezondheidsklachten, kan de training zeer ondersteunend zijn.
De zelfcompassietraining biedt oefeningen om meer warmte, acceptatie, geborgenheid en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.