Gedragstherapie

Doen en laten
Het valt niet mee om te veranderen. Door ervaringen in ons leven ben je geworden tot wie je nu bent. Je hebt je allerlei patronen en gewoonten eigen gemaakt. Vaak zijn ze handig omdat je kunt reageren zonder er telkens bij stil te staan. Soms minder handig omdat de gewoonten niet (meer) passen bij wie je bent of wat de situatie van je vraagt. Gedragstherapie kan je helpen dit te veranderen.

Gewoonte
Een patroon of gewoonte bestaat uit de gedachten die je hebt over jezelf of een situatie, het gevoel dat je in die situatie hebt (over jezelf) en hoe je je daar vervolgens naar gedraagt. Om een gewoonte te veranderen kun je naast anders voelen en anders denken leren om je anders te gedragen.

Oefening baart kunst
Om je gedrag te veranderen maak ik gebruik van oefeningen waarbij je dingen anders leert dan je gewend was. In kleine stapjes, aan de hand (soms letterlijk) van zorgvuldig gekozen opdrachten help ik je om je onhandige gewoonten af te leren en daarvoor in de plaats gewoonten te zetten die beter passen bij jou en de situatie waarin je je bevindt.