Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Naast het bijzondere van nieuw leven dat in je buik groeit, is zwanger zijn ook een tijd waarin je gaandeweg ruimte maakt voor alle veranderingen die de komst van een baby met zich meebrengt. Er vinden veranderingen plaats in jezelf, binnen je relatie en/of je gezin. Er wordt vaak letterlijk ruimte gemaakt voor een babykamer. Je heet zo jullie kindje welkom. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding past mooi in dit proces van verwelkomen en ruimte bieden.
Contact
Een belangrijk onderdeel van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is het contact maken met de baby door je buik aan te raken met je handen. Het kindje kan naar je handen toe bewegen of juist er vanaf. Soms wordt het stil, dan weer reageert het. Al helemaal op zijn of haar eigen wijze. Ouders vertellen vaak dat hun kindje na de geboorte net zo beweegt en reageert als het in de buik deed. Kennismaken met je kindje op deze manier, leert je je kindje beter te verstaan.
Met haptonomische zwangerschapsbegeleiding staan we stil bij:
hoe je of jullie tijdens de zwangerschap, bevalling daarna, je eigen specifieke rol kunt of samen kunnen vervullen
- hoe jullie als aanstaande ouders contact maken met elkaar
- de houding en beweging van de moeder
- hoe je als partner een (onder)steunende rol kunt spelen
- de manier waarop je weeën kunt opvangen
- hoe je kunt omgaan met persweeën om zo ontspannen mogelijk de pijn van de bevalling te kunnen verdragen
- de manier waarop je wilt bevallen
- andere zaken die jullie belangrijk vinden in verband met de zwangerschap
Werkwijze
De begeleiding bestaat uit 5 sessies vóór de bevalling en 1 ná de bevalling. In die laatste sessie kijken we terug op de bevalling en hoe jullie omgaan met alle veranderingen. Je kunt starten met de begeleiding wanneer je als moeder het kindje hebt voelen bewegen in je buik. Meestal is dit rond de 20e week van je zwangerschap.